200 (!) voedselkeuzemomenten per dag

Alle mogelijke berichten over overgewicht in de pers. Graag met bronvermelding.

Moderators: Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger

Plaats reactie
Saffron
Berichten: 382
Lid geworden op: 03-11-2017 20:38

200 (!) voedselkeuzemomenten per dag

Bericht door Saffron » 18-07-2018 12:04

Elke dag krijgen we zo’n 200 voedselkeuzemomenten voorgeschoteld. En we leven in een omgeving die bulkt van de goedkope, calorierijke voeding. Niet makkelijk. Hoe ga je daar mee om? Leuk artikel in het NRC daarover, met tips:

https://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/14/we ... 7-a1221878
GBP op 17-4-2018
Mariantja
Berichten: 125
Lid geworden op: 19-02-2018 12:01

Bericht door Mariantja » 18-07-2018 12:58

Grappig artikel! Het zal best zo zijn denk ik! Volgens mij is het na de operatie wel wat makkelijker geworden. Ei, skyr of kaas?? :lol: als je het grootste deel bewerkte voeding uit je patroon haalt dan blijft er niet gek veel over geloof ik! 80% van de supermarkt roetsj ik tegenwoordig zo doorheen!
8 maart 2018 screening
26 april 2018 tweede screening
31 mei gastric bypass MC Lelystad dr. Schouten
Stippel404
Berichten: 227
Lid geworden op: 08-07-2018 21:45

Bericht door Stippel404 » 19-07-2018 11:33

Hoe herkenbaar...! Ik ben dus niet de enige. Ja idd Mariantja, bewerkt voedsel eruit halen is de beste optie!
13-7-2018 - intakegesprek
13-11-2018 - sleeveoperatie!

29 april 2019 - second opinion knie Nijmegen
26 juli 2019 - totale knieprothese!!
Saffron
Berichten: 382
Lid geworden op: 03-11-2017 20:38

Bericht door Saffron » 19-07-2018 12:03

Ik vind het na de operatie ook makkelijker geworden. Niet alleen doordat er minder keuzes voor me zijn (sommige dingen kunnen gewoon niet meer), maar ook omdat ik denk dat er iets veranderd is in hoe mijn brein op voedsel reageert. Minder hongergevoel/ trek, maar ook andere voorkeuren. Vroeger kreeg ik trek van de geur van de Burger King op het station (vooral na een lange en vermoeiende dag), tegenwoordig word ik licht onpasselijk van die lucht. En mijn vreetneuronen beginnen ook niet meer heftig te kwispelen als er op kantoor een doos met merci op tafel ligt. En bewerkt voedsel vind ik niet meer zo aantrekkelijk.

Het schijnt dat mensen onderling verschillen in hoe hun hersenen reageren op (ongezond) voedsel. Obese kinderen vertonen bijvoorbeeld meer activiteit in bepaalde beloningscentra in het brein wanneer ze naar logo's van etenswaren kijken dan kinderen met een gezond gewicht. En er zijn ook aanwijzingen dat een GBP via onder meer hormonale paden kan zorgen dat het beloningscentrum in de hersenen minder actief reageert op ongezond voedsel. En dat we na onze operatie daardoor wellicht wat beter om kunnen gaan met al die keuzemomenten (of het er nu 200 zijn of niet).
GBP op 17-4-2018
Plaats reactie