Pagina 1 van 1

Herstel na sleeve operatie en hoe nu verder?

Geplaatst: 16-01-2018 03:54
door Mike37
Goedenmorgen onderhand,

Ik ben Maikel 37 jaar en na een flink aantal jaar met overgewicht te hebben gelopen mede door depressie en werkloosheid heb ik de stap vorig jaar gezet en me aangemeld bij de Nederlandse Obesitas Kliniek.
Na een selectieronde werden we allemaal ingedeeld in groepen om de 6 weken gesprekken in te gaan. Dit ging allemaal goed maar ik bleek na een apneu onderzoek 93 ademstops per uur te hebben en moest dit dus eerst onder
controle krijgen.
Dus ik liep naast de groep en volg een individueel traject nu. Ben afgelopen vrijdag 12 januari geopereerd. Ik zou een GBP krijgen maar ivm wat problemen met m'n darmen waar geen rek in zat ( weet het niet zeker want lag nog half onder narcose en morfine toen het met verteld werd) is het een sleeve geworden.
Het gaat op zich goed alleen ben bang dat ik te weinig eet. Werd vanavond duizelig, ik val al wel af dat wel. Maar heb niet het gevoel dat ik snel volzit zoals ik hier en op andere sites lees.
Is m'n gevoel van vol veranderd? Voelt het nu anders? Ik drink nu 1 a 1,5 l water per dag. Eet 2 x een bordje magere yoghurt, 2 x 1 banaan en 1 kiwi gepureerd en m'n avondeten gepureerd. Maar heb toch nog wel regelmatig een hongergevoel en niet het gevoel dat ik vol zit.
Is dit iets wat nog tussen m'n oren zit?
Mijn probleem was overigens niet echt m'n eten maar meer de 3 liter cola die er gepaard ging per dag met het eten.

Geplaatst: 16-01-2018 09:37
door Tigger
Wat je hongergevoel betreft: neem je wel je maagbeschermers?
Heel belangrijk.

Honger kan je niet hebben, maar je kunt wel denken, dat je honger hebt.
Soms zit dat tussen je oren, maar op dit moment denk ik dat je eerder dorst hebt.
Hongergevoel is nu vaak dorst, of het niet nemen van maagbeschermers.

Ik schreef het al: eet eiwitten.
Geen groente, zeker geen fruit, geen aardappelen, maar eiwit.
Dat heb je nodig voor spierbehoud.
Dus eiwitrijke kwark, yoghurt (skyr of zo), zachtgekookt ei, cottage cheese, tonijn of zalm in de blender met een gekookt ei, augurk, beetje mayo.
Eiwitten dus.
Dat is je doel voor nu.

En als je honger krijgt: drink eerst een glas melk of drinkyoghurt.
Had ik al gezegd, dat je moet focussen op eiwitten? :D

Geplaatst: 16-01-2018 10:35
door De nog te zware
Ik wijk iets af van Tigger, omdat je nog maar net geopereerd bent en dan drinken belangrijker is dan van alles binnen te krijgen dat gezond is. ;)

Je hongergevoel is veranderd.
Maar je dorst gevoel ook.
Ik weet niet hoe jij het zou beschrijven, het was bij mij een wat misselijk, vaag gevoel.
Mijn hoofd legde dat uit als honger, maar ik ben mezelf gaan vertellen zo voelt dorst nu aan en dat hielp.

Je wordt duizelig, ik raak je aan bouillon te drinken.
Zoutig, warm, vloeibaar, (eiwitten van Tigger ;) ).

Van Optimel heb je drinkyoghurt, 0% of 3% vet, met extra proteïn, vult, voedzaam en je slaat twee vliegen in èèn klap.

Ik maakte cherrytomaatjes of bootjes paprika met geitenkaas , even onder de grill als avondeten.

Door je afvallen komt er ook oude medicijnen los of het vet dat je verbrand, misschien ben je daar wat duizelig van?

Zet overal drinkflesjes neer en neem een slokje als je er langs komt.
Of draag hem overal met je mee.

Boullion, soep, tomaten/groetesap, smoothies eventueel met water verdund, enz.

Niet eten en drinken te gelijk.
Goed kauwen, pauze tussen de hapjes, ontbijtbordje gebruiken, eerst je eiwitten, dan je groente en dan eventueel nog je aardappel.
Fruit waait zo weer je lijf uit, daar brandt je kacheltje niet lang op.

Geplaatst: 16-01-2018 11:56
door Tigger
4(

Ik lees en leer...

Geplaatst: 16-01-2018 22:13
door Mike37
Goedenavond en bedankt voor de replies.
Ik neem 2 x per dag omeprazol, 2 x per dag ursochol en 2 x calci chew. En 1 x per dag zo'n FFM vitamine torpedo. De WLS optimum.
Ik ben vandaag naar de AH geweest en even optimel, yoghurt kwark en nog meer ingeslagen. Ook drink bouillon gehaald en moet zeggen dat ik na een kopje daarvan wel opknapte want voel me af en toe echt een beetje wazig.
Ik drink 1 a 1.5 L water per dag buiten de yoghurt om. Is al beter dan 3 liter cola denk ik zo.
Ging vanavond op de weegschaal staan en ben sinds donderdag ongeveer 9 kg kwijt. Is op 133 kg een slok op een borrel maar ben er al super blij mee.

Alleen jammer dat ik dit lees na van de supermarkt te komen want heb juist alle mayo, eieren en de rest weggegooid omdat ik dacht niets te mogen :)
Weer wat geleerd.

Geplaatst: 16-01-2018 22:28
door Tigger
Als je flauw wordt, neem dan wat zoutigs, zoals tomatensap met een beetje zout, of hartige bouillon.
Dat kan helpen.

Geplaatst: 16-01-2018 22:42
door Mike37
Ik heb van die tuinkruiden bouillon gehaald en tomatensoep. Knapte wel op na zo'n zakje bouillon.
En als ik het zo lees eet ik sinds zaterdag/zondag ook al niet echt goed want eet wel fruit en aardappelen en groenten.
Morgen kip, eieren en mayo halen en dan maar weer opnieuw beginnen :)
Bedankt voor de tips !

Geplaatst: 17-01-2018 07:44
door Tigger
En vast wat ideeën voor de komende vloeibare of (dun) gepureerde weken.
Zomaar, om je een beeld te geven, van wat eiwitten allemaal zijn.
Alles goed in de blneder gooien en verdunnen tot de gewenste consistentie;

Ik heb even mijn eetdagboek erbij gepakt:

Soepen, goed gepureerd, zowel warm als koud.
Bij voorbeeld:
* bonensoep, eventueel verdund met tomatenbouillon
* groente/paprikasoep, met een puntje lachende koe erdoor
* linzensoep
* gazpacho (koude Spaanse soep)
In bijna elke soep kun je wel zo'n puntje lachende koe mee pureren, heb je gelijk weer extra eiwit.

En natuurlijk alle bouilonnnetjes.

Tomatensap of V8 groentesap.

Cottage cheese (Hüttenkäse) met kruiden of Aromat. In de blender

Maar ik deed ook (iets verder, na een week of twee, twee en een half) in de blender:
* Chili con carne, verdund met tomatensap en met zo'n kaaspuntje,
* Tonijn met gekookt ei.
Blikje tonijn op water (zo'n kleintje) afgieten (vocht even bewaren) in de blender met een hard gekookt ei, beetje mayo, beetje ketchup, zout en peper en stukjes augurk.
Verdunnen tot de goede dikte met de vissap.
* Idem met zalm, maar dan met zilveruitjes.
* taco of enchiladavulling, met puntje kaas, verdunnen met tomatensap
* tonijn met witte bonen in tomatensaus, op smaak brengen met zout en peper
* gegrilde zalm met gebakken ui, verdund met een beetje bouillon.

En natuurlijk de Ricotta bake:
1 pot ricotta
2 eieren, geklutst
Italiaanse kruiden, 1 theelepel
zout en peper
pastasaus
geraspte kaas, 1 kop

Mix de ricotta met de geklutste eieren, de helft van de kaas, de Italiaanse kruiden, p&z naar smaak en doe het mengsel in een ovenschaal.
Strijk er pastasaus overheen en de rest van de geraspte kaas.
Zet in een voorverwarmde oven van 230 graden voor 20/25 minuten.
Restjes kunnen worden opgewarmd in de magnetron.

Dit is niet echt dun meer, maar is prima als tussenfase tussen dik vloeibaar en heel vast.

Ik hoop, dat je hier iets mee kan.
Succes!

Geplaatst: 17-01-2018 08:19
door Mike37
Hier kan ik zeker wat mee dank je Tigger! Als ik het zo lees klinkt het zo goed dat het bijna niet goed voor je kan zijn 😂