Gastric Bypass uitgelegd.

uitleg en nieuwe weetjes over de Gastric operatie

Moderators: Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger

maple
<font color=003399><B>Moderator</>
Berichten: 3198
Lid geworden op: 24-08-2011 19:12

Gastric Bypass uitgelegd.

Bericht door maple » 02-04-2012 02:13

Gastric bypass als een behandeling van overgewicht, wordt al meer dan 30 jaar toegepast. Deze methode heet eigenlijk de Bilio-pancreatische derivatie. Maar wordt ook de Scopinaro ingreep genoemd.



Eigenlijk is het een maagverkleining gecombineerd met het verleggen van de dunne darm (een soort bypass operatie, maar dan van de dunne darm). Wat doen ze nu precies bij een gastric bypass operatie? Er zijn meerdere mogelijkheden:



- Ze doen nietjes om het bovenste deel van je maag en snijden tussen de nietjes.

Dit verdeelt de maag in een klein boven deel en de rest van je maag, die niet langer voedsel meer krijgt. Dan wordt de dunne darm ingekort en aan het kleine maagje vastgemaakt. Dit met als resultaat dat als de patiënt eet, het eten in de kleine maag komt, en daarna direct in de dunne darm verdwijnt. Na de herstelperiode kan de patiënt relatief normaal eten, hoewel in kleinere porties. Het meest belangrijk is dat na het eten van een kleine hoeveelheid voedsel, de patiënt zich vol voelt, bevredigd en over het algemeen niet meer wil eten.

- De dunne darm wordt halverwege op de maag gehecht,

maar de maagingang wordt niet verkleind, dus je kan nog steeds grote hoeveelheden eten, maar er wordt gewicht verloren doordat het eten veel vlugger door de darmen getransporteerd wordt (doordat de af te leggen weg veel kleiner is) en daardoor veel minder voedingsstoffen opgenomen worden. Hierdoor wordt in de meeste gevallen een gewichtsafname tussen de 40 en 70 % bereikt.



Deze methode noemt men een malabsorptie techniek: normaal gezien wordt er drie meter darm afgelegd en na de operatie nog maar één meter. De overblijvende twee meter worden niet verwijderd, maar worden via de lever op het einde terug aangesloten. Op deze manier kunnen ze altijd de operatie ongedaan maken mochten er zich problemen voordoen. De kans op complicaties is vrij groot: 30 tot 53% van de patiënten ondervindt enige vorm van problemen.



Er zijn verschillende bypasses mogelijk:



- Het inkorten van alleen de Dunne Darm,

waardoor de capaciteit om het voedsel geschikt te maken voor opname door de darmwand evenredig met de lengte vermindert.

- De Dunne Darm bestaat uit achtereenvolgens duodenum,

jejunum, ileum waarbij de eerste twee vooral klierexcreties toevoegen en de darmwand van de laatste twee vooral de opname verzorgt. Galblaas en Pancreas lozen in het duodenum. Afhankelijk van het deel dat wordt weggenomen onderscheidt men de jejuno-ileale bypass, de duodeno- ileale bypass, enz.

- Door de Galblaas- en Pancreas-secreties niet in het duodenum te lozen

maar de lozing te verplaatsen naar het eind, naar het ileum, wordt bereikt dat nauwelijks voorbewerking van het voedsel plaats heeft gevonden zodat dit slechts gedeeltelijk geschikt is voor opname door de darm- wand. Niet-opgenomen voedsel verlaat het spijsverteringskanaal onbenut.



Combinatie

De hierboven staande mogelijkheden en de maagverkleining (lapband, "nietjes") kùnnen worden gecombineerd. Het geheel bestaat dan uit :



- een verkleinde maag,

- het laatste deel van de Dunne Darm

dat wordt aangesloten op een nieuwe opening in de verkleinde maag, en een stuk van het weggehaalde darmdeel dat een nieuwe verbinding vormt van Galblaas en Pancreas naar het laatste deel van de Dunne Darm.



De optie maagverkleining geeft resultaat. De bypass operaties hebben nog meer effect maar het is een grotere ingreep. De combinatie van alle drie heeft het meeste effect.


In principe is de chirurgische ingreep vergelijkbaar met een straf dieet. Een dieet kan echter incidenteel of chronisch genegeerd worden en in de praktijk wordt het slechts voor een gelimiteerde duur nageleefd. De chirurgische ingreep daarentegen kan niet incidenteel opzij worden gezet en blijft werkzaam. Daardoor geeft de chirurgische ingreep vaak meer gewichtreductie dan een gewoon dieet.



Moet wel vermelden dat soms een woekering van de darmflora in de resterende "blinde" darmstukken kan ontstaan na de bypass ingreep. Net als bij gewone diëten moet je letten op de onvoldoende opname van vitaminen en mineralen en op verstoring van het electrolyten-evenwicht.



"Dumping"



Het type voedsel wat geconsumeerd wordt, beïnvloedt meer hoe gastric bypass patiënten zich voelen, dan een gemiddeld mens. Nogmaals, door de kleine maag, worden sommige voedingsmiddelen niet goed verdragen en kunnen zelfs zorgen voor een variëteit van onplezierige gevoelens, zoals het ongewenste fenomeen bekend als dumping.

Dit wordt normaal gesproken door het consumeren van suiker. Het verteren van suiker veroorzaakt grote toename van het vochtvolume in de bloedstroom om de geconcentreerde suikermoleculen af te breken. Het resultaat voor een maag-bypass-patiënt is een snelle afname in het lichaamsbloedvolume, wat een shock-achtige reactie geeft. En omdat het normale verteringsproces gewijzigd is, veroorzaken suikers en carbohydraten nu een hyperinsuline reactie wat de patiënt nog zieker zal maken.



Deze reactie op suiker en carbohydraten noemt men dus dumping en wordt vergezeld met een aantal symptomen zoals:



- Algemene zwakheid

- Hoge hartslag

- Bleke huid

- duizeligheid

- zweten

- misselijkheid

- flauwvallen

- maagkrampen

- oorsuizing

- Diaree



Dumping kan van 30 tot 60 minuten duren en zorgt er vaak voor dat de patiënt zich zo zwak en ziek voelt, dat ze gedwongen worden om te gaan liggen totdat dit fenomeen overgaat. In gevallen van late dumping, meestal veroorzaakt door complexe carbohydraten als pasta, zijn de symptomen vertraagd, maar kunnen neurologische veranderingen en verwarring veroorzaken.

De beste manier om dumping te voorkomen, is om suiker en teveel carbohydraten te vermijden, in het bijzonder op een nuchtere/lege maag.
Maar iedere persoon is anders, dus let gewoon op met suiker! Het beste is om suiker te vermijden, want als je het opnieuw introduceert in je dieet, stimuleert het om insuline aan te maken, welk ervoor zorgt dat je honger weer toeneemt.



Dieetvoorschriften

Kijk ook uit met rood vlees. Eet dit in het begin zeker niet, en wil je perse rood vlees eten let dan goed op, want de vleesvezels kunnen je maag blokkeren, en dat veroorzaakt ongemak en soms overgeven. Na 3 of 4 maanden, kan rood vlees weer toegevoegd worden in je dieet en zal dan over het algemeen beter worden verdragen.



Onthoud dat het verteren van eten al begint in de mond! Hoe langzamer iemand zijn voedsel kauwt, in het bijzonder vlees, hoe beter het verteerd zal worden en hoe minder kans op blokkade.



Alcohol is een ander probleem voor deze patiënten. Omdat het kleine maagje de alcohol veel sneller leegt in de darmen en dus in de bloedsomloop, dan in een normale maag, is het effect sneller en meer giftig. Een gastric bypass patiënt zal ook een hoger alcohol/bloedpercentage verkrijgen dan een normale persoon, hoewel allebei dezelfde hoeveelheid hebben genuttigd.

Alcohol is in twee opzichten problematisch.
Het zit vol met (lege) calorieën welke het doel van gebalanceerde voeding teniet doet en het droogt het lichaam daarnaast ook uit, omdat het een goede nierfunctie belemmert en dus het afval verwijderen uit het lichaam ook belemmert.



Fruitsappen en frisdranken zijn geen goed alternatief, vanwege hun hoge suikergehalte (welke kan leiden tot dumping).

Kijk uit met koolzuurhoudende dranken, omdat ze de behoefte naar snacken doen toenemen, wat de voordelen van de ingreep teniet zal doen. Daarom is eigenlijk water het beste om te drinken!



Snacken is het slechtste wat een patiënt kan doen. Je krijgt er alleen meer honger van, zeker van junk food die vol zitten met calorieën en vet. Deze kunnen de impuls-mechanismen activeren die snacken beheersen. Ook al val je nog af, het snacken doet langzaam aan dit proces teniet en leidt tot slechte voedingsgewoonten. Snacken zorgt ervoor dat je lichaam continu je vertelt dat je honger hebt.



Het mooie van zo'n chirurgische ingreep is dat patiënten voor het eerst een vol en bevredigend gevoel ervaren van wat ze eten. Dat is een nieuwe ervaring, men is niet langer een gevangene van honger.

In tegenstelling tot de publieke opinie, hebben obese mensen absoluut geen gebrek aan wilskracht. Eenmaal geholpen door een chirurg , worden de mechanismen in het lichaam hersteld (tussen maag en hersenen) en kunnen ze effectief hun inname van eten beheersen en leren om uitgebalanceerd te eten. Maar het ingrijpen op chirurgische wijze blijft een middel, geen geneesmiddel.
Je moet zelf je eten in de gaten houden en beheersen. Bewegen is belangrijk en boven alles moet je erachter staan en jezelf verbinden aan gezonde voeding.



Risico's en complicaties:



- De ingreep veroorzaakt een open wond,

welke kan bloeden, weigeren te helen of geïnfecteerd kan raken;

- Elektrolyten stoornis, levercirrose; nierziekten;

combinatie van genoemde complicaties;

- Opvolgende operaties om de complicaties te herstellen kunnen vereist zijn.

Buik-hernias zijn de meest voorkomende complicaties voor een volgende operatie. Minder voorkomende complicaties zijn het breken van de nietjes-lijn, opgestrekte maagjes en interne buikinfecties

- Je kan galstenen gaan ontwikkelen.

Deze kunnen voorkomen worden met bepaalde supplementen die je de eerste 6 maanden na de ingreep moeten gebruiken (vraag je arts hiernaar)

- Door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunnen ziektes ontstaan

als botziektes en osteoporose. Je kan dit grotendeels voorkomen door vitamine en mineralen tot je te nemen.

- Het is beter om niet zwanger te raken zolang je nog niet je streefgewicht hebt bereikt,

omdat snel gewichtsverlies en voedingstekorten je foetus kan beschadigen.

Het risico van sterven door de operatie is klein, maar bestaat wel, en is gemiddeld zo'n 0.5%.



Voordelen:



- Direct na de operatie, vallen de meeste patiënten snel af

en blijven dat doen tot zo'n 18 tot 24 maanden na de operatie. Hoewel meeste patiënten dan gelijk zullen blijven in hun gewicht, zijn er ook die door blijven gaan.

- De ingreep verbeterd de meeste overgewicht-gerelateerde ziektegevallen.



Nieuwe ontwikkelingen:



In sommige gevallen kan deze procedure door 3D visualisatie-techniek, met kleine incisies plaatsvinden. In plaats van één grote incisie als in een open operatie, worden er vijf of zes smalle openingen gemaakt waar de instrumenten in kunnen.

Alleen de arts zelf heeft een 3D beeld dmv een hoofdset, de operatie-assistenten kunnen de operatie volgen op een 2D monitor. Deze nieuwe manier van opereren geeft de chirurg de kans te opereren alsof hij direct in een open buik kijkt, terwijl in feite maar een paar kleine sneetjes zijn gemaakt. Hierdoor is de herstel van de patiënt sneller en kan hij/zij sneller verder met het gewone leven.

Wat is er zo speciaal aan de laparoscopische manier? Deze benadering is minimal invasief. Dit zorgt voor meer precisie. Er is over het algemeen minder trauma voor de patiënt en snellere herstel........

Afbeelding


16/03/12 GBP door dr. Bitter
Sint Franciscus Gasthuis
maggutietsjeminderzijn:)
Berichten: 2091
Lid geworden op: 20-05-2011 23:38

Bericht door maggutietsjeminderzijn:) » 02-04-2012 07:23

ik dacht dat het verschil tussen een GB en een scopinario was, dat bij de laatste de maag niet wordt verkleind en dat alleen de darm werd gebypassd?

Margriet Hermans heeft deze destijds gehad.
Een kennis van me zou een GB krijgen, maar haar maag was door een eerdergeplaatste maagband erg verkleefd. Daarom heeft ze scopinario gehad.
Zij kan itt mensen met een GB eten wat en hoeveel ze wil: ze krijgt geen last van haar maag of van dumpings!

Heb ik het mis?: correct me if I am wrong!

Grts, Mirjam
26-4-11 GB in Rijnstate Arnhem
maple
<font color=003399><B>Moderator</>
Berichten: 3198
Lid geworden op: 24-08-2011 19:12

Bericht door maple » 02-04-2012 10:43

De maag word bij de Scopinaro bypass ook verkleind alleen niet zo klein gemaakt als bij de gastric bypass. De maag word verkleind
tot een inhoud van 200 - 250 ml. Dus ze zullen meer kunnen eten alleen word het minder voedingsstoffen opgenomen omdat de verteringssappen net voor het begin van de dikke darm toegevoegd word. Ze lopen dus meer kans op vitamine gebrek.


Afbeelding
Afbeelding


16/03/12 GBP door dr. Bitter
Sint Franciscus Gasthuis
Fonnie
Berichten: 290
Lid geworden op: 16-08-2011 19:50

Bericht door Fonnie » 02-04-2012 16:12

misschien ter verduidelijking een mooi filmpje (een animatie: niet het echte werk) van de gbp (zoiets zal er vast ook zijn van de andere operaties: moet je ff verder kijken/zoeken op Youtube) ik heb dit filmpje aan verschillende mensen in mijn omgeving laten zien om de operatie en wat er nu gebeurd is te verduidelijken.. Wellicht ook voor anderen handig???


http://youtu.be/l4vREUUv9Lw
Afbeelding

'Je kunt beter een optimist zijn die ongelijk heeft dan een pessimist die gelijk heeft'

21-2-12 GBP Slotervaart
ffw88
Berichten: 637
Lid geworden op: 26-02-2012 11:55

Bericht door ffw88 » 02-04-2012 19:22

Toch hoor ik weinig over de mini-gastric bypass. Die zou veel minder complicaties met zich mee brengen en hij is net zo effectief...... Er waren eerst problemen geloof ik met het maagje, waardoor mensen nogal last konden krijgen van het maagzuur, maar dat schijnt nu wel verholpen te zijn...... Op het NOK werd er ook heel niet over gesproken.....
17-08-2012 operatie in Nieuwegein

Afbeelding
Mariette62
Berichten: 15
Lid geworden op: 06-09-2012 11:27

Wat gebeurd er nou precies.....

Bericht door Mariette62 » 28-09-2012 19:56

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst heb ik gevraagd wat er met de 90% van de maag gebeurt. Je gaat de 10% zeg maar als maag gebruiken. Toen werd gezegd dat die 90% verwijderd werd. Dat is alleen niet wat ik in de YouTube filmpjes zie. Dus, hoe zit t nou echt? Wat gebeurt er met de 90% die overblijft na het vormen van de nieuwe maag? Gaat dat eruit, of blijft het zitten en heeft dat dan nog functie? Of sterft dat af? Kortom ??????
Het leven is een feestje, vier het elke dag!

28-12-2012 GBP in SFG Rotterdam!


Afbeelding
Anita van de Pas-Zwart
Berichten: 1765
Lid geworden op: 21-03-2012 21:15

Bericht door Anita van de Pas-Zwart » 28-09-2012 19:59

Bij een GBP blijft de rest maag gewoon actief en produceert maagsap. Bij een sleeve wordt een deel van de maag daadwerkelijk verwijderd
27/08/12 GBP
08/04/15 darmherniatie
30/06/17 2e darmherniatie

https://swlf.lilyslim.com/EMGip2.png
muur
Berichten: 3168
Lid geworden op: 29-08-2011 14:21

Bericht door muur » 28-09-2012 20:51

ja hoor die laten ze gewoon zitten...je hebt straks 2 magen!!
19 december redo gbp door Dokter van der Laar @ slotervaartziekenhuis
(30 kilo kwijt geraakt voor operatie) -75 kilo!!!
Afbeelding
XEsterX
Berichten: 1114
Lid geworden op: 19-07-2011 20:12

Bericht door XEsterX » 01-10-2012 16:43

Dr Luijtens was niet te spreken over een mini gbp omdat deze op de lange termijn niet goed zou werken.
Snel uit te rekken en snel gewichtstoename meen ik.
Groetjes Ester
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wnZ58wo/]
Afbeelding
****23 dec 2011 Sleeve door Dr Leijtens****
****11 okt 2012 GBP door Dr Luytens ivm complicaties****
*Elisabeth*
Berichten: 14
Lid geworden op: 22-09-2012 20:31

Bericht door *Elisabeth* » 06-10-2012 10:11

Hoi, ik vraag me af hoe het zit met het zoutzuur wat normaal na het verlaten van de maag wordt geneutraliseerd door het bicarbonaat van de pancreas en nu pas in een later stadium erbij komt. Kan het stukje darm wat op het nieuwe maagje is aangesloten daar hinder van ondervinden? Of valt dat wel mee?
Plaats reactie