Gastric Bypass uitgelegd.
Geplaatst: 02-04-2012 02:13
Gastric bypass als een behandeling van overgewicht, wordt al meer dan 30 jaar toegepast. Deze methode heet eigenlijk de Bilio-pancreatische derivatie. Maar wordt ook de Scopinaro ingreep genoemd.
Eigenlijk is het een maagverkleining gecombineerd met het verleggen van de dunne darm (een soort bypass operatie, maar dan van de dunne darm). Wat doen ze nu precies bij een gastric bypass operatie? Er zijn meerdere mogelijkheden:
- Ze doen nietjes om het bovenste deel van je maag en snijden tussen de nietjes.
Dit verdeelt de maag in een klein boven deel en de rest van je maag, die niet langer voedsel meer krijgt. Dan wordt de dunne darm ingekort en aan het kleine maagje vastgemaakt. Dit met als resultaat dat als de patiënt eet, het eten in de kleine maag komt, en daarna direct in de dunne darm verdwijnt. Na de herstelperiode kan de patiënt relatief normaal eten, hoewel in kleinere porties. Het meest belangrijk is dat na het eten van een kleine hoeveelheid voedsel, de patiënt zich vol voelt, bevredigd en over het algemeen niet meer wil eten.
- De dunne darm wordt halverwege op de maag gehecht,
maar de maagingang wordt niet verkleind, dus je kan nog steeds grote hoeveelheden eten, maar er wordt gewicht verloren doordat het eten veel vlugger door de darmen getransporteerd wordt (doordat de af te leggen weg veel kleiner is) en daardoor veel minder voedingsstoffen opgenomen worden. Hierdoor wordt in de meeste gevallen een gewichtsafname tussen de 40 en 70 % bereikt.
Deze methode noemt men een malabsorptie techniek: normaal gezien wordt er drie meter darm afgelegd en na de operatie nog maar één meter. De overblijvende twee meter worden niet verwijderd, maar worden via de lever op het einde terug aangesloten. Op deze manier kunnen ze altijd de operatie ongedaan maken mochten er zich problemen voordoen. De kans op complicaties is vrij groot: 30 tot 53% van de patiënten ondervindt enige vorm van problemen.
Er zijn verschillende bypasses mogelijk:
- Het inkorten van alleen de Dunne Darm,
waardoor de capaciteit om het voedsel geschikt te maken voor opname door de darmwand evenredig met de lengte vermindert.
- De Dunne Darm bestaat uit achtereenvolgens duodenum,
jejunum, ileum waarbij de eerste twee vooral klierexcreties toevoegen en de darmwand van de laatste twee vooral de opname verzorgt. Galblaas en Pancreas lozen in het duodenum. Afhankelijk van het deel dat wordt weggenomen onderscheidt men de jejuno-ileale bypass, de duodeno- ileale bypass, enz.
- Door de Galblaas- en Pancreas-secreties niet in het duodenum te lozen
maar de lozing te verplaatsen naar het eind, naar het ileum, wordt bereikt dat nauwelijks voorbewerking van het voedsel plaats heeft gevonden zodat dit slechts gedeeltelijk geschikt is voor opname door de darm- wand. Niet-opgenomen voedsel verlaat het spijsverteringskanaal onbenut.
Combinatie
De hierboven staande mogelijkheden en de maagverkleining (lapband, "nietjes") kùnnen worden gecombineerd. Het geheel bestaat dan uit :
- een verkleinde maag,
- het laatste deel van de Dunne Darm
dat wordt aangesloten op een nieuwe opening in de verkleinde maag, en een stuk van het weggehaalde darmdeel dat een nieuwe verbinding vormt van Galblaas en Pancreas naar het laatste deel van de Dunne Darm.
De optie maagverkleining geeft resultaat. De bypass operaties hebben nog meer effect maar het is een grotere ingreep. De combinatie van alle drie heeft het meeste effect.
In principe is de chirurgische ingreep vergelijkbaar met een straf dieet. Een dieet kan echter incidenteel of chronisch genegeerd worden en in de praktijk wordt het slechts voor een gelimiteerde duur nageleefd. De chirurgische ingreep daarentegen kan niet incidenteel opzij worden gezet en blijft werkzaam. Daardoor geeft de chirurgische ingreep vaak meer gewichtreductie dan een gewoon dieet.
Moet wel vermelden dat soms een woekering van de darmflora in de resterende "blinde" darmstukken kan ontstaan na de bypass ingreep. Net als bij gewone diëten moet je letten op de onvoldoende opname van vitaminen en mineralen en op verstoring van het electrolyten-evenwicht.
"Dumping"
Het type voedsel wat geconsumeerd wordt, beïnvloedt meer hoe gastric bypass patiënten zich voelen, dan een gemiddeld mens. Nogmaals, door de kleine maag, worden sommige voedingsmiddelen niet goed verdragen en kunnen zelfs zorgen voor een variëteit van onplezierige gevoelens, zoals het ongewenste fenomeen bekend als dumping.
Dit wordt normaal gesproken door het consumeren van suiker. Het verteren van suiker veroorzaakt grote toename van het vochtvolume in de bloedstroom om de geconcentreerde suikermoleculen af te breken. Het resultaat voor een maag-bypass-patiënt is een snelle afname in het lichaamsbloedvolume, wat een shock-achtige reactie geeft. En omdat het normale verteringsproces gewijzigd is, veroorzaken suikers en carbohydraten nu een hyperinsuline reactie wat de patiënt nog zieker zal maken.
Deze reactie op suiker en carbohydraten noemt men dus dumping en wordt vergezeld met een aantal symptomen zoals:
- Algemene zwakheid
- Hoge hartslag
- Bleke huid
- duizeligheid
- zweten
- misselijkheid
- flauwvallen
- maagkrampen
- oorsuizing
- Diaree
Dumping kan van 30 tot 60 minuten duren en zorgt er vaak voor dat de patiënt zich zo zwak en ziek voelt, dat ze gedwongen worden om te gaan liggen totdat dit fenomeen overgaat. In gevallen van late dumping, meestal veroorzaakt door complexe carbohydraten als pasta, zijn de symptomen vertraagd, maar kunnen neurologische veranderingen en verwarring veroorzaken.
De beste manier om dumping te voorkomen, is om suiker en teveel carbohydraten te vermijden, in het bijzonder op een nuchtere/lege maag.Maar iedere persoon is anders, dus let gewoon op met suiker! Het beste is om suiker te vermijden, want als je het opnieuw introduceert in je dieet, stimuleert het om insuline aan te maken, welk ervoor zorgt dat je honger weer toeneemt.
Dieetvoorschriften
Kijk ook uit met rood vlees. Eet dit in het begin zeker niet, en wil je perse rood vlees eten let dan goed op, want de vleesvezels kunnen je maag blokkeren, en dat veroorzaakt ongemak en soms overgeven. Na 3 of 4 maanden, kan rood vlees weer toegevoegd worden in je dieet en zal dan over het algemeen beter worden verdragen.
Onthoud dat het verteren van eten al begint in de mond! Hoe langzamer iemand zijn voedsel kauwt, in het bijzonder vlees, hoe beter het verteerd zal worden en hoe minder kans op blokkade.
Alcohol is een ander probleem voor deze patiënten. Omdat het kleine maagje de alcohol veel sneller leegt in de darmen en dus in de bloedsomloop, dan in een normale maag, is het effect sneller en meer giftig. Een gastric bypass patiënt zal ook een hoger alcohol/bloedpercentage verkrijgen dan een normale persoon, hoewel allebei dezelfde hoeveelheid hebben genuttigd.
Alcohol is in twee opzichten problematisch. Het zit vol met (lege) calorieën welke het doel van gebalanceerde voeding teniet doet en het droogt het lichaam daarnaast ook uit, omdat het een goede nierfunctie belemmert en dus het afval verwijderen uit het lichaam ook belemmert.
Fruitsappen en frisdranken zijn geen goed alternatief, vanwege hun hoge suikergehalte (welke kan leiden tot dumping).
Kijk uit met koolzuurhoudende dranken, omdat ze de behoefte naar snacken doen toenemen, wat de voordelen van de ingreep teniet zal doen. Daarom is eigenlijk water het beste om te drinken!
Snacken is het slechtste wat een patiënt kan doen. Je krijgt er alleen meer honger van, zeker van junk food die vol zitten met calorieën en vet. Deze kunnen de impuls-mechanismen activeren die snacken beheersen. Ook al val je nog af, het snacken doet langzaam aan dit proces teniet en leidt tot slechte voedingsgewoonten. Snacken zorgt ervoor dat je lichaam continu je vertelt dat je honger hebt.
Het mooie van zo'n chirurgische ingreep is dat patiënten voor het eerst een vol en bevredigend gevoel ervaren van wat ze eten. Dat is een nieuwe ervaring, men is niet langer een gevangene van honger.
In tegenstelling tot de publieke opinie, hebben obese mensen absoluut geen gebrek aan wilskracht. Eenmaal geholpen door een chirurg , worden de mechanismen in het lichaam hersteld (tussen maag en hersenen) en kunnen ze effectief hun inname van eten beheersen en leren om uitgebalanceerd te eten. Maar het ingrijpen op chirurgische wijze blijft een middel, geen geneesmiddel. Je moet zelf je eten in de gaten houden en beheersen. Bewegen is belangrijk en boven alles moet je erachter staan en jezelf verbinden aan gezonde voeding.
Risico's en complicaties:
- De ingreep veroorzaakt een open wond,
welke kan bloeden, weigeren te helen of geïnfecteerd kan raken;
- Elektrolyten stoornis, levercirrose; nierziekten;
combinatie van genoemde complicaties;
- Opvolgende operaties om de complicaties te herstellen kunnen vereist zijn.
Buik-hernias zijn de meest voorkomende complicaties voor een volgende operatie. Minder voorkomende complicaties zijn het breken van de nietjes-lijn, opgestrekte maagjes en interne buikinfecties
- Je kan galstenen gaan ontwikkelen.
Deze kunnen voorkomen worden met bepaalde supplementen die je de eerste 6 maanden na de ingreep moeten gebruiken (vraag je arts hiernaar)
- Door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunnen ziektes ontstaan
als botziektes en osteoporose. Je kan dit grotendeels voorkomen door vitamine en mineralen tot je te nemen.
- Het is beter om niet zwanger te raken zolang je nog niet je streefgewicht hebt bereikt,
omdat snel gewichtsverlies en voedingstekorten je foetus kan beschadigen.
Het risico van sterven door de operatie is klein, maar bestaat wel, en is gemiddeld zo'n 0.5%.
Voordelen:
- Direct na de operatie, vallen de meeste patiënten snel af
en blijven dat doen tot zo'n 18 tot 24 maanden na de operatie. Hoewel meeste patiënten dan gelijk zullen blijven in hun gewicht, zijn er ook die door blijven gaan.
- De ingreep verbeterd de meeste overgewicht-gerelateerde ziektegevallen.
Nieuwe ontwikkelingen:
In sommige gevallen kan deze procedure door 3D visualisatie-techniek, met kleine incisies plaatsvinden. In plaats van één grote incisie als in een open operatie, worden er vijf of zes smalle openingen gemaakt waar de instrumenten in kunnen.
Alleen de arts zelf heeft een 3D beeld dmv een hoofdset, de operatie-assistenten kunnen de operatie volgen op een 2D monitor. Deze nieuwe manier van opereren geeft de chirurg de kans te opereren alsof hij direct in een open buik kijkt, terwijl in feite maar een paar kleine sneetjes zijn gemaakt. Hierdoor is de herstel van de patiënt sneller en kan hij/zij sneller verder met het gewone leven.
Wat is er zo speciaal aan de laparoscopische manier? Deze benadering is minimal invasief. Dit zorgt voor meer precisie. Er is over het algemeen minder trauma voor de patiënt en snellere herstel........
Eigenlijk is het een maagverkleining gecombineerd met het verleggen van de dunne darm (een soort bypass operatie, maar dan van de dunne darm). Wat doen ze nu precies bij een gastric bypass operatie? Er zijn meerdere mogelijkheden:
- Ze doen nietjes om het bovenste deel van je maag en snijden tussen de nietjes.
Dit verdeelt de maag in een klein boven deel en de rest van je maag, die niet langer voedsel meer krijgt. Dan wordt de dunne darm ingekort en aan het kleine maagje vastgemaakt. Dit met als resultaat dat als de patiënt eet, het eten in de kleine maag komt, en daarna direct in de dunne darm verdwijnt. Na de herstelperiode kan de patiënt relatief normaal eten, hoewel in kleinere porties. Het meest belangrijk is dat na het eten van een kleine hoeveelheid voedsel, de patiënt zich vol voelt, bevredigd en over het algemeen niet meer wil eten.
- De dunne darm wordt halverwege op de maag gehecht,
maar de maagingang wordt niet verkleind, dus je kan nog steeds grote hoeveelheden eten, maar er wordt gewicht verloren doordat het eten veel vlugger door de darmen getransporteerd wordt (doordat de af te leggen weg veel kleiner is) en daardoor veel minder voedingsstoffen opgenomen worden. Hierdoor wordt in de meeste gevallen een gewichtsafname tussen de 40 en 70 % bereikt.
Deze methode noemt men een malabsorptie techniek: normaal gezien wordt er drie meter darm afgelegd en na de operatie nog maar één meter. De overblijvende twee meter worden niet verwijderd, maar worden via de lever op het einde terug aangesloten. Op deze manier kunnen ze altijd de operatie ongedaan maken mochten er zich problemen voordoen. De kans op complicaties is vrij groot: 30 tot 53% van de patiënten ondervindt enige vorm van problemen.
Er zijn verschillende bypasses mogelijk:
- Het inkorten van alleen de Dunne Darm,
waardoor de capaciteit om het voedsel geschikt te maken voor opname door de darmwand evenredig met de lengte vermindert.
- De Dunne Darm bestaat uit achtereenvolgens duodenum,
jejunum, ileum waarbij de eerste twee vooral klierexcreties toevoegen en de darmwand van de laatste twee vooral de opname verzorgt. Galblaas en Pancreas lozen in het duodenum. Afhankelijk van het deel dat wordt weggenomen onderscheidt men de jejuno-ileale bypass, de duodeno- ileale bypass, enz.
- Door de Galblaas- en Pancreas-secreties niet in het duodenum te lozen
maar de lozing te verplaatsen naar het eind, naar het ileum, wordt bereikt dat nauwelijks voorbewerking van het voedsel plaats heeft gevonden zodat dit slechts gedeeltelijk geschikt is voor opname door de darm- wand. Niet-opgenomen voedsel verlaat het spijsverteringskanaal onbenut.
Combinatie
De hierboven staande mogelijkheden en de maagverkleining (lapband, "nietjes") kùnnen worden gecombineerd. Het geheel bestaat dan uit :
- een verkleinde maag,
- het laatste deel van de Dunne Darm
dat wordt aangesloten op een nieuwe opening in de verkleinde maag, en een stuk van het weggehaalde darmdeel dat een nieuwe verbinding vormt van Galblaas en Pancreas naar het laatste deel van de Dunne Darm.
De optie maagverkleining geeft resultaat. De bypass operaties hebben nog meer effect maar het is een grotere ingreep. De combinatie van alle drie heeft het meeste effect.
In principe is de chirurgische ingreep vergelijkbaar met een straf dieet. Een dieet kan echter incidenteel of chronisch genegeerd worden en in de praktijk wordt het slechts voor een gelimiteerde duur nageleefd. De chirurgische ingreep daarentegen kan niet incidenteel opzij worden gezet en blijft werkzaam. Daardoor geeft de chirurgische ingreep vaak meer gewichtreductie dan een gewoon dieet.
Moet wel vermelden dat soms een woekering van de darmflora in de resterende "blinde" darmstukken kan ontstaan na de bypass ingreep. Net als bij gewone diëten moet je letten op de onvoldoende opname van vitaminen en mineralen en op verstoring van het electrolyten-evenwicht.
"Dumping"
Het type voedsel wat geconsumeerd wordt, beïnvloedt meer hoe gastric bypass patiënten zich voelen, dan een gemiddeld mens. Nogmaals, door de kleine maag, worden sommige voedingsmiddelen niet goed verdragen en kunnen zelfs zorgen voor een variëteit van onplezierige gevoelens, zoals het ongewenste fenomeen bekend als dumping.
Dit wordt normaal gesproken door het consumeren van suiker. Het verteren van suiker veroorzaakt grote toename van het vochtvolume in de bloedstroom om de geconcentreerde suikermoleculen af te breken. Het resultaat voor een maag-bypass-patiënt is een snelle afname in het lichaamsbloedvolume, wat een shock-achtige reactie geeft. En omdat het normale verteringsproces gewijzigd is, veroorzaken suikers en carbohydraten nu een hyperinsuline reactie wat de patiënt nog zieker zal maken.
Deze reactie op suiker en carbohydraten noemt men dus dumping en wordt vergezeld met een aantal symptomen zoals:
- Algemene zwakheid
- Hoge hartslag
- Bleke huid
- duizeligheid
- zweten
- misselijkheid
- flauwvallen
- maagkrampen
- oorsuizing
- Diaree
Dumping kan van 30 tot 60 minuten duren en zorgt er vaak voor dat de patiënt zich zo zwak en ziek voelt, dat ze gedwongen worden om te gaan liggen totdat dit fenomeen overgaat. In gevallen van late dumping, meestal veroorzaakt door complexe carbohydraten als pasta, zijn de symptomen vertraagd, maar kunnen neurologische veranderingen en verwarring veroorzaken.
De beste manier om dumping te voorkomen, is om suiker en teveel carbohydraten te vermijden, in het bijzonder op een nuchtere/lege maag.Maar iedere persoon is anders, dus let gewoon op met suiker! Het beste is om suiker te vermijden, want als je het opnieuw introduceert in je dieet, stimuleert het om insuline aan te maken, welk ervoor zorgt dat je honger weer toeneemt.
Dieetvoorschriften
Kijk ook uit met rood vlees. Eet dit in het begin zeker niet, en wil je perse rood vlees eten let dan goed op, want de vleesvezels kunnen je maag blokkeren, en dat veroorzaakt ongemak en soms overgeven. Na 3 of 4 maanden, kan rood vlees weer toegevoegd worden in je dieet en zal dan over het algemeen beter worden verdragen.
Onthoud dat het verteren van eten al begint in de mond! Hoe langzamer iemand zijn voedsel kauwt, in het bijzonder vlees, hoe beter het verteerd zal worden en hoe minder kans op blokkade.
Alcohol is een ander probleem voor deze patiënten. Omdat het kleine maagje de alcohol veel sneller leegt in de darmen en dus in de bloedsomloop, dan in een normale maag, is het effect sneller en meer giftig. Een gastric bypass patiënt zal ook een hoger alcohol/bloedpercentage verkrijgen dan een normale persoon, hoewel allebei dezelfde hoeveelheid hebben genuttigd.
Alcohol is in twee opzichten problematisch. Het zit vol met (lege) calorieën welke het doel van gebalanceerde voeding teniet doet en het droogt het lichaam daarnaast ook uit, omdat het een goede nierfunctie belemmert en dus het afval verwijderen uit het lichaam ook belemmert.
Fruitsappen en frisdranken zijn geen goed alternatief, vanwege hun hoge suikergehalte (welke kan leiden tot dumping).
Kijk uit met koolzuurhoudende dranken, omdat ze de behoefte naar snacken doen toenemen, wat de voordelen van de ingreep teniet zal doen. Daarom is eigenlijk water het beste om te drinken!
Snacken is het slechtste wat een patiënt kan doen. Je krijgt er alleen meer honger van, zeker van junk food die vol zitten met calorieën en vet. Deze kunnen de impuls-mechanismen activeren die snacken beheersen. Ook al val je nog af, het snacken doet langzaam aan dit proces teniet en leidt tot slechte voedingsgewoonten. Snacken zorgt ervoor dat je lichaam continu je vertelt dat je honger hebt.
Het mooie van zo'n chirurgische ingreep is dat patiënten voor het eerst een vol en bevredigend gevoel ervaren van wat ze eten. Dat is een nieuwe ervaring, men is niet langer een gevangene van honger.
In tegenstelling tot de publieke opinie, hebben obese mensen absoluut geen gebrek aan wilskracht. Eenmaal geholpen door een chirurg , worden de mechanismen in het lichaam hersteld (tussen maag en hersenen) en kunnen ze effectief hun inname van eten beheersen en leren om uitgebalanceerd te eten. Maar het ingrijpen op chirurgische wijze blijft een middel, geen geneesmiddel. Je moet zelf je eten in de gaten houden en beheersen. Bewegen is belangrijk en boven alles moet je erachter staan en jezelf verbinden aan gezonde voeding.
Risico's en complicaties:
- De ingreep veroorzaakt een open wond,
welke kan bloeden, weigeren te helen of geïnfecteerd kan raken;
- Elektrolyten stoornis, levercirrose; nierziekten;
combinatie van genoemde complicaties;
- Opvolgende operaties om de complicaties te herstellen kunnen vereist zijn.
Buik-hernias zijn de meest voorkomende complicaties voor een volgende operatie. Minder voorkomende complicaties zijn het breken van de nietjes-lijn, opgestrekte maagjes en interne buikinfecties
- Je kan galstenen gaan ontwikkelen.
Deze kunnen voorkomen worden met bepaalde supplementen die je de eerste 6 maanden na de ingreep moeten gebruiken (vraag je arts hiernaar)
- Door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunnen ziektes ontstaan
als botziektes en osteoporose. Je kan dit grotendeels voorkomen door vitamine en mineralen tot je te nemen.
- Het is beter om niet zwanger te raken zolang je nog niet je streefgewicht hebt bereikt,
omdat snel gewichtsverlies en voedingstekorten je foetus kan beschadigen.
Het risico van sterven door de operatie is klein, maar bestaat wel, en is gemiddeld zo'n 0.5%.
Voordelen:
- Direct na de operatie, vallen de meeste patiënten snel af
en blijven dat doen tot zo'n 18 tot 24 maanden na de operatie. Hoewel meeste patiënten dan gelijk zullen blijven in hun gewicht, zijn er ook die door blijven gaan.
- De ingreep verbeterd de meeste overgewicht-gerelateerde ziektegevallen.
Nieuwe ontwikkelingen:
In sommige gevallen kan deze procedure door 3D visualisatie-techniek, met kleine incisies plaatsvinden. In plaats van één grote incisie als in een open operatie, worden er vijf of zes smalle openingen gemaakt waar de instrumenten in kunnen.
Alleen de arts zelf heeft een 3D beeld dmv een hoofdset, de operatie-assistenten kunnen de operatie volgen op een 2D monitor. Deze nieuwe manier van opereren geeft de chirurg de kans te opereren alsof hij direct in een open buik kijkt, terwijl in feite maar een paar kleine sneetjes zijn gemaakt. Hierdoor is de herstel van de patiënt sneller en kan hij/zij sneller verder met het gewone leven.
Wat is er zo speciaal aan de laparoscopische manier? Deze benadering is minimal invasief. Dit zorgt voor meer precisie. Er is over het algemeen minder trauma voor de patiënt en snellere herstel........