Zet vla of/en skyr maken.

Post hier je wat je zoal eet op een dag.

Moderators: Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger, Jeannette, Tigger

Plaats reactie
De nog te zware
Berichten: 7808
Lid geworden op: 22-03-2013 13:59

Zet vla of/en skyr maken.

Bericht door De nog te zware » 09-01-2018 10:37

Ik ga vandaag de spullen voor vla halen.

Nu koop ik 1per. potje creme brulèe voor elke avond, en eet het zonder de gebrande suiker. (smaakt dan als flauwe vanille vla).

Maar ik wil minder plastic verbruiken en zelf proberen te maken en dan minder suiker en minder toevoegingen van een fabriek.

Dan de skyr/kwark/platte kaas. ;)
Is dat hetzelfde als hangop?
Hangop is yoghurt boven een schaal, in een theedoek gieten, uit laten lekken en dan het dikke gedeelte er af schrapen en dat is dan de hangop, die je opeet.

Skyr kan je hier alleen in kleine potjes (1per.) kopen en ik baal van al het plastic.
Afbeelding

Startgewicht 13 april 105.5kg
Sleeve 4/5/13 99.5kg
Na drie jaar 62 kg
Na vier jaar 63kg
De nog te zware
Berichten: 7808
Lid geworden op: 22-03-2013 13:59

Bericht door De nog te zware » 11-01-2018 13:14

De vla is goed gelukt.
Lees geen klontjes, niet te zoet en voor herhaling vatbaar.
Moet het resept wel iets aanpassen om de echte vlasmaak te krijgen.

Er gaat een liter melk, 2 eieren, vanille stokje, 30 gram mazena en 60 gram suiker, puntje zout in.
Iemand een idee om de vla smaak te krijgen?
Vanile suiker beter dan een stokje?

Skyr zelf maken, nog geen idee.
Yoghurt uitlekken, daar verbetert de eiwit inhoud niet door, denk ik.
Afbeelding

Startgewicht 13 april 105.5kg
Sleeve 4/5/13 99.5kg
Na drie jaar 62 kg
Na vier jaar 63kg
Gebruikersavatar
Tigger
Berichten: 1901
Lid geworden op: 01-07-2016 13:26

Bericht door Tigger » 11-01-2018 13:34

Skyr zelf maken kan volgens mij alleen met een yoghurt maker.
En dan nog betwijfel ik of de starter van de Skyr, een andere is dan de "normale" starter.
Misschien, als je die potjes langer laat staan dan gebruikelijk, dat het dan iets dikker wordt, maar zeker weten doe ik dat niet.
En je moet even p de inhoud van de Skyr kijken, of er verdikkingsmiddel inzit, of iets van gelatine.
Want als dat zo is, kan je die Skyr niet gebruiken als starter.

Yoghurt laten uitlekken geeft hangop.
Qua volume is dat minder, waardoor je er iets meer van eet, waardoor je meer eiwit binnenkrijgt.
Kwark is kaas, een andere productiemethode, die is gestremd.
Daar kan je geen hangop van maken.
Als ik dingen anders doe dan jij, wil dat nog niet zeggen, dat ik ze fout doe.

Afbeelding


3/1/17 Sleeve, Spanje
De nog te zware
Berichten: 7808
Lid geworden op: 22-03-2013 13:59

Bericht door De nog te zware » 11-01-2018 14:15

Geinig, weer wat geleerd.

Skyr, is een vorm van hangop.

Maar.....ik dacht dat de eiwitten in het dikke witte zat.....de kwark.
Blijkt dat de meeste eiwitten daarna in het vocht onder in de schaal zit, in de wei.
https://moniquevandervloed.nl/hangop/

De vraag blijft dan, hoe ze zoveel eiwit in zo een klein potje skyr krijgen.

Ik ga het in ieder geval van het weekend proberen te maken, hangop.
En kijken wat ik lekkerder vindt.
Afbeelding

Startgewicht 13 april 105.5kg
Sleeve 4/5/13 99.5kg
Na drie jaar 62 kg
Na vier jaar 63kg
Gebruikersavatar
Tigger
Berichten: 1901
Lid geworden op: 01-07-2016 13:26

Bericht door Tigger » 11-01-2018 14:18

Ik zit nog steeds te denken aan de aankoop van zo'n kleine yoghurt maker.
Dan zou ik kunnen beginnen met biologische yoghurt als starter.
Ik denk, dat die het zuiverst is.
En ook soja yoghurt schijnt te kunnen.
Dat lijkt me best leuk.

Leuk, dat jij haar ook leest.
Ik ben geabonneerd op haar nieuwsbrief.
Best leerzaam.
Als ik dingen anders doe dan jij, wil dat nog niet zeggen, dat ik ze fout doe.

Afbeelding


3/1/17 Sleeve, Spanje
Bloemschikkertje
Berichten: 525
Lid geworden op: 26-10-2017 09:25

Bericht door Bloemschikkertje » 11-01-2018 21:59

.....skyr ..... hangop .... nog een onbekende wereld voor me, maar ik heb vanmiddag kwark gegeten van Optimel met perzik, mmmmm was zo lekker.
bye bye BACTERIE .... GBP operatie op 25/01/2018

Afbeelding
Am1510
Berichten: 892
Lid geworden op: 31-07-2013 23:07

Bericht door Am1510 » 13-01-2018 18:42

Zag vanmiddag in een kook programma hoe yoghurt gemaakt wordt. 1 liter melk verwarmen tot tegen de kook aan. Dit in een gepastureerde fles doen en dat later afkoelen. Als het koud is 4 eetlepels yoghurt de in doen even roeren en de een doen omheen doen. Dit in een badje met lauw water doen en op een warme plek weg zetten. Dit minimaal 8 uur later staan. Hoe langer je het laat staan hoe dikker zuurder hij wordt. Voor gebruik 4 uur laten koelen. Dit kan met alle soorten melk gemaakt worden. Na te lezen op www.annabel-langbein.com.
09-08-13 verwijsbrief huisarts
07-04-2014 gbp
Plaats reactie